Archivering raakt ons allemaal - Gemeente Gulpen-Wittem

Datum:
18 oktober 2016
Onderwerp:
Archivering
Kosten
Gratis
Locatie
Gemeentehuis Gulpen - Wittem

Krijgt archivering de aandacht die het verdient? De afgelopen jaren is de rol van de documentaire informatievoorziening (DIV) door verdergaande digitalisering sterk veranderd. Voorheen was de afdeling verantwoordelijk voor een juist beheer van alle documenten waarmee de organisatie haar handelingen bewijst. Tegenwoordig is de proceseigenaar verantwoordelijk voor het goed documenteren van de uitgevoerde handelingen. De reden hiervoor is dat de werkprocessen in de organisatie als uitgangspunt worden genomen. Archiveren is daar een onderdeel van en wordt daarom dus ook onderdeel van de werkzaamheden van de proceseigenaar. Deze verschuiving heeft impact op processen, systemen en data.
 
Om deze verschuiving meer concreetheid te geven organiseren wij in samenwerking met diverse gemeenten, onder de titel: "Archivering raakt ons allemaal", een aantal interessante en leerzame seminars. Tijdens deze seminars geven we antwoord op de volgende vragen:

  • Archiefinnovatie - Wat zijn belangrijke ontwikkelingen waarmee elke gemeente rekening moet houden?
  • Goud in handen - Hoe ontwikkel je draagkracht voor archivering binnen je organisatie?
  • Verantwoord archiveren - Stap voor stap een duurzaam en verantwoord archief beheren en behouden
  • Metadateren - Hoe organiseer je de hernieuwde aandacht voor metadateren (TMLO)? 
  • Digitale postkamer - Hoe kan de postkamer de basis zijn voor een geordend archief?
  • Van analoog naar zaakgericht - Hoe groeit uw organisatie naar een procesgerichte organisatie?

Eerder hebben we gelijke seminars georganiseerd bij de gemeenten Woerden en Koggenland. Voor een korte impressie van deze twee seminars, klik hier

Voor wie?

Er wordt vanuit verschillende invalshoeken gekeken naar het dynamische thema van archivering en archiefbeheer waardoor deze sessies interessant zijn voor eenieder met raakvlakken op het gebied van Information Management.

Programma

Op dit moment werken wij hard om u weer een interessant en dynamisch programma voor te schotelen. De volgende sprekers zullen sowieso acte de presence gaan geven:

Goud in handen

Spreker: Frits van Schagen - Ex-gemeentesecretaris gemeente Zutphen

Duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie is van historisch belang en creëert ongekende meerwaarde, zowel maatschappelijk als economisch. Het is een zeer belangrijke kwestie en de voortgang en besluitvorming dienen daarom een belangrijk punt op de bestuursagenda te zijn. Er zijn gelukkig genoeg praktijkvoorbeelden die u tijdens deze presentatie te horen krijgt.

Best Practice Gemeente Gulpen - Wittem

Spreker: Gemeente Gulpen - Wittem (Spreker wordt nog bekend gemaakt)

Gemeente Gulpen - Wittem zal tijdens deze sessie een uitleg geven over de recente ontwikkelingen op het gebied van archivering. Men zoomt hier in op de waarde van het op een juiste manier borgen en terugvinden van kritische informatie.  

EIM transitiemodel hulpmiddel voor verantwoord archiveren

Spreker: Bart Suers - Business Developer BCT

DUTO, KIDO, eDepot en Wet Revitalisering Generiek Toezicht gaan over de juiste informatie op het juiste moment voor de juiste medewerker om professioneel te kunnen handelen en tijdig verantwoording te kunnen afleggen. Het EIM transitiemodel biedt handvaten om stap voor stap een duurzaam en verantwoord archief te beheren en te behouden. De basis hiervoor is een kwaliteitsproces waarmee structureel verbeterslagen (inzichtelijk) worden gemaakt. 

Digitale postkamer; Stip op de horizon

Spreker: Sander Peters - Business Line Manager Datamanagement BCT

Tijdens deze deelsessie laten we u zien hoe de digitale postkamer kan dienen als basis voor een geordend archief. Met de inzet van moderne technieken kunnen binnenkomende poststromen gestroomlijnd worden die het archiveringsproces vereenvoudigen. In deze sessie ervaart u, hoe ook dit binnen uw organisatie gerealiseerd kan worden. 

De transitie naar een procesgerichte organisatie

Rowenna Hameleers - Business Consultant

Een transitie in procesgericht werken en gedachtegoed die veel voeten in de aarde heeft. Om die reden hanteert BCT een gefaseerde aanpak die organisaties helpt om te groeien naar een procesgerichte organisatie. Tijdens deze deelsessie zal Rowenna Hameleers haar ervaringen delen die zij rondom deze transitie tegenkomt. 

Paneldiscussie - Archivering raakt ons allemaal! 

Discussieer mee over dit onderwerp aan de hand van een aantal interessante stellingen.

 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!