DigiD zit minister Plasterk ongemerkt dwars

Na het verwerken van mijn teleurstelling over de visie van minister Plasterk was ik toch benieuwd wat er met de huidige middelen mogelijk was. Ik ging meteen aan de slag met het verzinnen van nieuwe digitale diensten. Apps natuurlijk, want die zijn de toekomst. Kinderen snappen hoe dat werkt en er lopen miljoenen burgers en ondernemers rond met een tablet en een smartphone. Vol vertrouwen ging ik aan de slag. 

Hup, tooltje downloaden van internet om apps te maken. Natuurlijk op basis van de standaard  HTML5 want dat spreekt de overheid aan. 1.2.3…100% geïnstalleerd en we kunnen starten. Easy is his name, dit doen we vaker. Binnen een uur heb ik de app draaien. Nu de relevante informatie nog; je moet er wel wat aan hebben. Koppeling via de  StUF-standaard  van VNG/KING voor persoonsgegevens en we hebben een mooie oplossing om de transparantie van de overheid te vergroten. Nu alleen nog aanmelden bij Apple, Google en Microsoft. Voilà, een nieuwe oplossing van de overheid voor haar inwoners.

Ai, bijna de noodzakelijke informatiebeveiliging vergeten. Gebeurt anders nooit, maar in mijn enthousiasme had ik bijna een onveilige app gepubliceerd. Even opzoeken wat de risicoclassificatie is. Gelukkig bestaat daar een  handreiking voor van het Forum Standaardisatie. Mijn app valt in risicoklasse II 'Verhoogd risico. Bijzondere persoonsgegevens als genoemd in artikel 16 Wbp, of financieel-economische gegevens in relatie tot de betrokkene'. Kortweg betekent dat: DigiD inbouwen. Geen punt, hebben we ook vaker gedaan. Een uurtje later kunnen we testen. He, wat zie ik nou?

ERROR
Meen je niet, DigiD doet het niet in mijn app. De aanhouder wint, dus probeer ik het nog een keer. Er zal wel een foutje in de code geslopen zijn. Hoewel, code, je klikt wat her en der en je hebt een app. Echt programmeren kun je het niet noemen. Helaas ook de tweede keer mislukt. Hmm, wat gaan we nu doen.

Logius bellen natuurlijk. Is een beetje ouderwets maar het werkt wel. Goedendag, met Sander de Graaf van Centric… Na enige uitleg zegt de medewerker: 'Helaas, dat kan inderdaad niet, want DigiD is voor notebooks en computers'. Daar zitten we dan, met middelen die niet toereikend zijn en een flinke digitale ambitie waarvan de besparing mogelijk al is ingeboekt.

Wat zou het fijn zijn als het echt zo simpel zou werken. Het ontbreken van DigiD voor mobiele applicaties blokkeert een volledige en relevante dienstverlening over het digitale kanaal. We kunnen miljoenen tablet- en smartphonegebruikers toch niet uitsluiten? Mocht iemand nog een gaatje zien in de agenda van de minister, zet dit er dan even bij.

 

 

 

 

 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!