Omdat veilig digitaal werken wel leuk moet blijven

De wereld om ons heen verandert razendsnel. Helemaal als het gaat om de manier waarop we werken. Als ondernemer moet je met je tijd mee. En dat betekent digitaliseren, slimmer gebruik maken van de apparaten die je in huis hebt en besparen waar je kan. Omdat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, zet ik wat tips op de rij. Om je te inspireren… Deze keer meer over veilig digitaal werken. Dat willen we toch allemaal?

Security is een ondergeschoven kindje. Vaak denk je er simpelweg niet aan om je apparatuur en documenten te beveiligen of je computer te locken voor je erachter weg stapt. En natuurlijk gebeurt het weleens dat je iets uitprint wat vertrouwelijk is en opeens staat er een collega aan je bureau. Je vergeet je printje en het document komt bij iemand anders terecht. En dan is het te laat…

Better safe than sorry
Een ongeluk zit in een klein hoekje en voor je het weet ligt vertrouwelijke informatie op straat of (nog erger) word je gehackt. Zonde! Helemaal omdat je dit op een simpele manier kunt voorkomen. Als je vooraf nadenkt hoe je als organisatie met digitale veiligheid om wilt gaan, kun je je apparatuur er namelijk op instellen. Het klinkt een beetje onvriendelijk, maar gebruikers zijn de meest onveilige en hackable tools in je bedrijf. Ook al gaan mensen echt niet bewust slecht met security om. Daarom is het verstandig extra veiligheid in te bouwen. Zo weet je zeker dat het niet fout kan gaan.

Er is veel mogelijk
Natuurlijk kan Ricoh helpen met het instellen van de apparatuur. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een printer die je activeert door een code in te voeren of een kaart langs te halen. Ook kunnen we software leveren waarmee je een extra laag in een document aanbrengt. Bij het printen staat er dan 'vertrouwelijk' groot overheen gedrukt. Of dat printen alleen voor bepaalde personen mogelijk is. Dat scheelt onnodig printen en dat is 'veiliger' voor het milieu.

Omdat het moet…
De realiteit is dat we door de snelle ontwikkelingen in technologie en gedrag allemaal steeds vaker en meer digitaal gaan werken. Dat brengt spelregels met zich mee. De overheid eist zelfs dat organisaties verantwoord met data omgaan. Veilig digitaal werken is dus eigenlijk geen optie, maar een must.

Ricoh biedt gewin, genot en gemak 
Ook ik snap dat je soms door alle berichtgeving over hackers en informatie die zomaar op straat komt te liggen nerveus kan worden. Mijn advies is: blijf dicht bij jezelf. De kunst is namelijk niet te overdrijven als het om veilig digitaal werken gaat. Want wat heb je eraan wanneer je alles zo dichttimmert dat je eerst allerlei wachtwoorden in moet vullen voor je aan het werk gaat? Veiligheid is belangrijk, maar werkbaarheid en (gebruikers)gemak ook. Ricoh heeft dat altijd duidelijk in het vizier en zal je de oplossing bieden die bij je past: qua veiligheid, werkbaarheid en portemonnee.

Ricoh Coach in samenwerking met Erica van den Biggelaar

 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!