Digitaal leven - De sociale kant van computers volgens Bert Vos

Systeembeheerder Bert Vos moest vanwege zijn visuele beperking stoppen met zijn baan. Maar dat betekent niet dat hij ophoudt met werken. Hij schrijft instructieboekjes die hij aanbiedt op zijn website The Arpegiator. Daarmee helpt hij andere gebruikers met beperkingen om hun leven te verruimen met technologie. Zijn nieuwste publicatie gaat over Windows 8.

Wat is de optimale instelling voor je beeldscherm als je slechtziend bent? Wat zijn de handigste sneltoetsen? Bert Vos (47) uit het Groningse Tolbert geeft heldere instructies op zijn website  www.arpegiator.nl, waarop hij zo'n duizend unieke bezoekers per maand ontvangt. Ze vinden er ook informatie over dubbelzijdige opticus atrofie, de aandoening waardoor hij de laatste jaren een groot deel van zijn zicht verloor. Dit najaar zag hij zich gedwongen zijn werk als systeembeheerder neer te leggen. "Sinds oktober zit ik thuis, honderd procent ziek gemeld. Voor mijn werk als systeembeheerder ben ik niet meer geschikt vanwege mijn visuele beperking, althans volgens mijn baas." 

Oog voor omgeving
Bert is niet bij de pakken neer gaat zitten en verdeelt nu zijn aandacht over het schrijven van handleidingen en zijn initiatief 'Oog voor omgeving'. Hij adviseert gemeentes en bedrijven over het toegankelijk maken van winkels en gebouwen voor mensen met een visuele beperking. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat er bij de aanleg van een winkelcentrum in de buurt geribbelde geleidelijnen worden aangelegd. "Mijn computerhandleidingen horen eigenlijk ook bij dit streven, want ook software helpt om de wereld toegankelijker te maken voor iedereen." Wie zijn website The Arpegiator bezoekt vindt niet alleen handige instructies maar leert ook Bert een beetje kennen. De naam van zijn site verwijst naar een nummer van synthesizervirtuoos Jean Michel Jarre. 

Al zijn digitale apparaten heeft Bert aangepast aan zijn persoonlijke situatie. "Windows 7 en Windows 8 hebben een hele goede toegankelijkheid. In- en uitzoomen doe ik met het vergrootglas." Cruciaal voor het gebruik van Vos is de voorleesfunctie. "Die kan in Windows nog verbeterd worden. Nu is de vertelstem een Engelse dame die Nederlands probeert uit te spreken. Daar wordt ik een beetje nerveus van." Hij gebruikt de voorleesfunctie van zijn iPad, voorzien van een Nederlandse stem met meer variatie in toonhoogte. "Ik laat mijn iPad de teksten op mijn website voorlezen en als ik een spelfout hoor verbeter ik het op mijn pc. Dat kan natuurlijk handiger." Hij biedt aan om te helpen testen als Microsoft een nieuwe Nederlandstalige narrator zou ontwikkelen.

Steeds in contact
In 1987 begon Vos met het gebruik van een computer op zijn werk, die toen nog werkte met MS-DOS. Hij was een actief gebruiker van BBS, 'Bulletin Board System', de voorloper van internet. "Je had direct contact met anderen die tegelijkertijd online waren, dat was bijzonder." In 1994 maakte hij kennis met Windows, versie 3.11. Nu hoort hij bij de eerste lichting gebruikers van Windows 8. "Het draait sneller dan Windows 7. Windows 8 was wennen in het begin maar ik vind het een vooruitgang. Je kunt het startscherm oneindig groot maken. Handig is ook dat je gewoon de naam van een programma kunt typen om het te vinden. Dat scheelt tijd. Maar ik werk nog te kort met Windows 8 om alles ontdekt te hebben."

Techniek, zegt Vos, houdt hem scherp. "Het is goed als je weer een boekje maakt, zei mijn vrouw." Al sinds 2000 maakt hij instructieboekjes, maar de laatste maanden pakt hij het professioneler aan. "Als er nieuwe technologie uitkomt die mijn aandacht trekt ligt heb ik binnen drie weken een boekje klaar." Dit vrijwillige werk geeft een meerwaarde aan zijn leven. "Computers hebben een sociale kant die je zelf in de hand hebt. Dankzij mijn website, Twitter en Facebook ben ik steeds met mensen in contact. Als ik een nieuw boekje plaats krijg ik positieve reacties op Facebook. Zo houd je jezelf op de voorgrond zodat je niet wordt vergeten."

Het werk van Bert Vos:

Windows 8 introductieboekje 
Met deze handleiding kan je ook met een visuele beperking snel leren werken met Windows 8.

Sneltoetsen Windows 7 en 8 
Een handig overzicht met snelle en efficiënte toetsencombinaties voor Windows 7 en 8.

Beeldscherm optimaal instellen
Als je slechtziend bent is het instellen van je beeldscherm van groot belang.

 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!