Met de nadruk op volledig digitaal!

Aan de andere kant kan er in de nabije toekomst misschien wel meer dan we nu denken. Ik vraag me dan ook af of er al serieus wordt nagedacht over de effecten van een volledig digitale overheid. Wellicht hebben we in de nabije toekomst geen ambtenaren meer nodig en kan het werk helemaal door computers en robots worden gedaan. Is deze ambitie wel haalbaar?

Labyrint 

Bij de woorden 'volledig digitale overheid' schoot in mijn herinnering een uitzending van het tv-programma Labyrint van 5 december 2012. Niet de meest gelukkige dag voor waarheidsgetrouwe verhalen, maar toch. Deze uitzending ging over de voorspelling van George Dyson, wetenschapshistoricus, dat computers belangrijker zullen worden dan mensen. Er kwamen in deze uitzending tal van ontwikkelingen aan bod om dat beeld te toetsen. Het is de moeite waard om de uitzending in het geheel te bekijken maar zeker rond de twaalfde minuut komt de rol van overheid nadrukkelijk aan bod. In het algemeen voorziet George Dyson dat computers de wereld wel eens beter zouden kunnen besturen dan wij mensen. Er zijn talloze momenten geweest in onze geschiedenis waar regeringen dat niet zo goed hebben gedaan.

Lerende computers 

Daarna komt de lerende of intelligente computer aan bod. Veel van de huidige ontwikkelingen in ICT gaan over meer rekenkracht en meer informatie. In veel opzichten blijft dat het uitvoeren van taken die door mensen zijn bedacht. Dat het ook anders kan bewijst Luc Steels van de Universiteit van Berlijn. Hij is ervan overtuigd dat computers zelfstandig intelligenter kunnen worden door het ontwikkelen van een taal. In beeld komen twee robots die samen een nieuwe taal ontwikkelen. Ze ontwikkelen eigen woorden, concepten en begrippen. Erg fascinerend om te zien. Maar eerlijk gezegd zie ik deze computers en robots niet zomaar het werk van alle ambtenaren over nemen en zeker niet voor 2017.

Een volledig digitale overheid is voor nu nog wat hoog gegrepen. Aan de andere kant is het reëel genoeg om je er iets bij voor te stellen en dat maakt me benieuwd. Wat zou u er van vinden als computers de baas worden?

 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!