Zien algoritmen de werkelijkheid te zwart-wit?

Overheid mag zich niet verschuilen achter algoritmen

Zien algoritmen de werkelijkheid te zwart-wit?

Steeds meer dingen regelen we online, waardoor de opgeslagen data gigantische hoeveelheden aannemen. De tijd waarin je nog met een draaitabel in Excel of met een zelfgemaakte database in Access inzicht kreeg in de door jou verzamelde informatie ligt al ver achter ons. Om inzicht te krijgen in deze data of verbanden te leggen, hebben we moderne technologie nodig.

We schakelen een hulplijn in

Met behulp van algoritmen, software die zelf kan zoeken en denken, willen we deze databergen bedwingen. Het is de technologie die ervoor zorgt dat jij bij het Netflixen altijd de reeksen voorbij ziet komen die je ook écht leuk blijkt vinden. Het uiteindelijke doel is voor overheidsinstellingen om op die manier snellere en datagedreven beslissingen te kunnen maken.

Waar wringt de schoen?

Onne de Moor van Doxis waarschuwt in het boek Expeditie Zwerm dat het noodzakelijk is om voor het gebruik van deze algoritmes hun totstandkoming, principes en archivering te doorgronden. Want wat gebeurt er wanneer blijkt dat tijdens het programmeren een verkeerde aanname is gebruikt? Niemand kan dit achteraf nog controleren. Een verkeerde aanname in de eerste fase kan leiden tot scheve conclusies. Een computer houdt namelijk geen rekening met omstandigheden, maar denkt in 1’en en 0’en.

Advies van de Raad van State

Benieuwd hoe de Raad van State aankijkt tegen deze ontwikkelingen? Of wil je graag weten wat er nu precies kan gebeuren als we verkeerde aannames gebruiken bij het ontwikkelen van algoritmen? Download dan dit artikel Worden wetten verdreven door algoritmen en volg de ontwikkelingen op de voet.

 

Download artikel:
Zien algoritmen de werkelijkheid te zwart-wit?

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
Zien algoritmen de werkelijkheid te zwart-wit?

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!