Publieke waarde creëren door middel van een zaaksysteem?

3 stappen naar de juiste IT-oplossing

Publieke waarde creëren door middel van een zaaksysteem?

Overheidsinstellingen streven naar het creëren van publieke waarde voor burgers en bedrijven. Dit houdt in dat op een verantwoordelijke manier wordt voldaan aan de verwachtingen van de samenleving. Burgers en bedrijven stellen echter steeds hogere eisen. Hoe kun je als overheidsinstelling toch blijven voldoen aan deze stijgende vraag? Een zaaksysteem wordt regelmatig aangedragen als de oplossing, maar dit is niet altijd het geval. In dit artikel beschrijven we de 3 stappen naar de juiste IT-oplossing.

1. De business strategie

Om de juiste beslissingen te nemen, is het van belang om eerst te kijken naar de business strategie. Hierin wordt duidelijk aangegeven wat het doel is van de overheidsinstelling en waarom hiervoor is gekozen. Denk hierbij aan de richting op maatschappelijk vlak en concrete doelstellingen.

2. Informatiestrategie

Op basis van de businessvraag, wordt vervolgens de informatiebehoefte bepaald en een informatiestrategie geformuleerd. Hierin wordt beschreven hoe op proces- en organisatieniveau voldaan kan worden aan de informatievraag. 

3. IT-stategie: Een zaaksysteem?

Hierna is een overheidsinstelling pas in staat om te kijken naar de specifieke IT-behoefte. Een zaaksysteem is namelijk ‘slechts’ een IT-middel om zaakgericht werken te faciliteren. Een zaaksysteem kan in veel situaties de juiste oplossing zijn, maar dit zou alleen het geval moeten zijn als de IT-strategie logischerwijs voortvloeit uit de business- en informatiestrategie. Sla de eerste stappen dus nooit over.

Publieke waarde creëren

Meer weten over het kiezen van de juiste oplossingen om publieke waarde te creëren? Download dan het volledige artikel met meer informatie.

 

Download artikel:
Publieke waarde creëren door middel van een zaaksysteem?

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
Publieke waarde creëren door middel van een zaaksysteem?

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!