Modernisering Archiefwet te ambitieus?

Eerst orde op zaken stellen

Modernisering Archiefwet te ambitieus?

13 pagina’s, zo lang was de brief die minister Arie Slob op 13 juni 2018 stuurde aan de Tweede Kamer. Het onderwerp? Zijn plannen met de Archiefwet. In de brief heeft de minister het onder andere over het wijzigen van de overbrengingstermijn van 20 naar 10 jaar en het actualiseren van begrippen en werkwijzen. Samengevat, de minister wil de wet aanpassen aan de huidige tijd en ketenarchivering. Hiervoor is een verregaande samenwerking met decentrale overheden en experts uit de branche nodig. Een ambitieus plan, vinden de experts van Doxis. Zij delen hun visie over het actualiseren van de Archiefwet in dit artikel.

Niet eenvoudig uit te voeren

Dick de Vries, consultant bij Doxis, vertelt: “Het is een heel ambitieus plan. Het is echter niet zo eenvoudig in de uitvoering. De vorige wijziging in de overbrengingstermijn, van 50 jaar naar 20 jaar, heeft een doorlooptijd van 30 jaar gehad. Destijds hadden we het niet of nauwelijks over digital born materiaal. Daar zit de hele wereld nu vol mee. Dat is al lastig genoeg bij het overbrengen van archiefstukken na twintig jaar. En dan zou het nu met de helft van de tijd verkort moeten worden? Hoe ga je daar dan mee om?”

E-depots klaar voor grote volumes?

Ook collega Annerije van der Vliet stelt zich grote vragen bij het ambitieuze project en de strakke planning. Zo wordt bijvoorbeeld veel verwacht van e-depots in het overbrengen, opslaan en beheren van alle data, maar de e-depots zelf zijn nog in de pilotfase. De kennis om dit volledig tot een goed eind te brengen is er nog niet. Tot nu toe werd ook vooral met kleine volumes data gewerkt, maar de ervaring met bulk-transfers is er niet.

Lees snel verder

Benieuwd wat Dick de Vries en Annerije van der Vliet te vertellen hebben over de modernisering van de Archiefwet? Download dan snel dit artikel uit het Doxis Magazine.

Lees meer artikelen met als thema: Archief,
 

Download artikel:
Modernisering Archiefwet te ambitieus?

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
Modernisering Archiefwet te ambitieus?

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!