Met één been in de toekomst

Op de splitsing tussen analoog en digitaal werken

Met één been in de toekomst

Ken jij de Wet van Moore? Deze stelt dat elk jaar de capaciteit van microchips verdubbelt. Google-ingenieur en futuroloog Ray Kurzweil berekende dat aan de hand van deze exponentiële groei aan rekenkracht we in 2045 computers zullen zien die het menselijke brein voorbijstreven. In 2045 zal AI dus niet meer weg te denken zijn uit onze werk- en leefwereld. Deze revolutie heeft, het kan ook niet anders, een ongelofelijke impact op de manier waarop we omgaan met informatiemanagement binnen de gemeenten.

De tweede fase: van hybride naar digitaal

In de eerste whitepaper uit deze reeks namen we een kijkje bij organisaties die middenin de transitie zitten van de analoge manier van werken naar een hybride werkomgeving. Kenmerkend voor deze organisaties is dat ze met digitale middelen aan de slag gaan, maar de onderliggende processen volgens een analoge mindset verlopen. In de volgende fase, de stap van hybride naar digitaal werken, zijn er weer een aantal nieuwe uitdagingen die gemeenten niet over het hoofd mogen zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de spanning op de werkvloer tussen de traditionele ambtenaar en de jonge, early adopters van nieuwe technologie.

Maak kennis met het voornaamste model: New Public Management

Het voornaamste model van de hybride organisatie is New Public Management. Deze filosofie wordt sinds de jaren ’80 gebruikt om de publieke sector te moderniseren. In dit model staan zuinigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid voorop. Grote inspiratie voor het moderniseren van gemeenten is de bedrijfsmatige aanpak die privébedrijven hanteren. Burgers worden behandeld als klanten, diensten als producten. Het uiteindelijke doel is afrekenen met bureaucratie, een overblijfsel uit het analoge tijdperk.

Lees meer over de tweesprong

Benieuwd hoe deze bureaucratie vergroeid is met het werk? Wat leren we van een bekend hybride schandaal uit de Amerikaanse politiek? Wat is de rol van de informatie-adviseur in dit alles? Vervolg je reis richting virtueel werken en kijk mee hoe de hybride fase en de transitie naar digitaal werken eruitziet.

 

Download artikel:
Met één been in de toekomst

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
Met één been in de toekomst

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!