Kennis delen voor succes

Een verandering van tijdperk gaat slechts stap voor stap

Kennis delen voor succes

Het is aanpassen of verdwijnen. Van de top 100 bedrijven in 2000 bestaat inmiddels de helft al niet meer. De eisen die de burgers en consumenten aan organisaties stellen verandert in hoog tempo. Het is een must om mee te gaan in een nieuwe manier om klanten tevreden te houden en relevant te blijven. Professor Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, ziet dat organisaties steeds afhankelijker worden van het delen en verhandelen van kennis en de informatietechnologie die daarin ondersteunt.

Verandering van tijdperk

Tegenwoordig streven we volgens de professor naar een grotere samenredzaamheid van de burger met een faciliterende overheid in de regierol. Daarvoor zijn andere typen ondersteunende systemen nodig. Op dit moment zitten we in de kantelfase naar een totaal nieuwe orde. Dit is niet het tijdperk van verandering, maar een verandering van tijdperk. Daarin worden andere eisen gesteld aan organisaties, hoe zij zijn ingericht en hoe zij hun klanten bedienen.

Andere eisen aan organisaties

De veranderingen zijn drieledig: maatschappelijk (van verticaal, centraal en top-down naar horizontaal, decentraal en bottom-up), economisch (van centrale productie en dienstverlening naar decentrale productie en digitaal) en ten slotte verschuift de macht (informatie en kennis komt meer bij de gemeenschap in plaats van bij centrale organisaties). Voordat dit allemaal zijn beslag krijgt, moeten we echter door een overgangsperiode die wordt gekenmerkt door chaos en onzekerheid.

Wil je meer lezen over welke eisen aan organisaties worden gesteld? Lees dan het volledige document. Dit artikel is een onderdeel van het Enterprise Information Management Magazine. Wil je het volledige magazine downloaden? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Download artikel:
Kennis delen voor succes

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
Kennis delen voor succes

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!