Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Intelligente technologie wordt steeds belangrijker

Welke invloed heeft AI op onze hersenen?

De eerste whitepaper van de reeks Survival of the smartest onderzocht hoe onze hersenen reageren op de constante dreiging van cybercriminaliteit.  In dit tweede deel kijken we naar de invloed die slimme technologie heeft op onze state of mind. Worden onze hersenen lui als we te veel taken uitbesteden aan robots en algoritmes? En wat is de invloed van de opkomst van artificiële intelligentie op onze maatschappij. Dat en meer lees je in deze whitepaper.

AI maakt het leven makkelijker

Artificiële intelligentie is overal: AI en IoT zorgen voor efficiëntere productieprocessen en lagere kosten op de werkvloer. In ons privéleven helpen AI-chatbots ons bij het afsluiten van bijvoorbeeld een nieuwe zorgverzekering. Een bekend voorbeeld van AI is de slimme koelkast, die registreert wanneer een product (bijna) op is, het op het digitale boodschappenlijstje zet en bij de online supermark bestelt.

Een sombere toekomst?

De meningen over dit soort hulp lopen uiteen. De ene vindt het helemaal geweldig en een ander vindt al die zelfdenkende technologie maar een angstaanjagende gedachte. Is dit een voorbode van een toekomst waarin machines denken en handelen volledig overnemen van mensen? Besteden we zo niet onszelf uit waardoor we afstompen?

Zo ver weg en toch zo dichtbij

De dystopische serie Black Mirror laat ons zien hoe een op sociale data gestuurde samenleving eruit kan. Doe je het goed, heb je privileges. Doe je het slecht, dan verlies je rechten. Zo’n samenleving is echter niet zo ver weg als we denken, denk maar aan het Sociaal Kredietsysteem in China. Hierdoor lijkt Black Mirror opeens geen fictie meer.

Is de toekomst werkelijk zo somber als dystopische series en films ons laten geloven? Of brengt kunstmatige intelligentie ons ook positieve veranderingen? Lees het hier!