In 8 stappen blijf je voldoen aan AVG

Gemeenten moeten AVG blijvend aandacht geven

In 8 stappen blijf je voldoen aan AVG

De race om te voldoen aan de AVG ligt alweer enige tijd achter ons. En bij veel overheidsinstellingen is inmiddels AVG-compliancy naar de achtergrond verdwenen. Dat is zonde, want nu zijn die maanden van inventariseren, vergaderen en aanpassen van processen voor niks geweest. Voldoen aan de AVG is namelijk veel meer dan het halen van die deadline. Deze ingrijpende verandering dwingt overheidsinstellingen om vanaf nu op een andere manier met privacygevoelige data om te gaan.

Wacht niet, dit kan je geld kosten!

Capgemini bracht aan het licht dat ongeveer 49% van de overheidsorganisaties in Nederland op 25 mei 2018 nog niet compliant waren. Sterker nog, 1 op 4 verwacht ook niet dat ze voor 2019 alles op orde zullen hebben. Hoog tijd om AVG dus weer op te pakken voor de Autoriteit Persoonsgegevens onverwacht op de stoep staat.

In 8 stappen naar compliancy

Wie denk dat AVG-compliancy een kwestie is van het installeren van nieuwe software heeft het bij het verkeerde eind. Techniek draagt inderdaad bij aan AVG-compliance, maar het gaat toch vooral om mensenwerk en processen. Deze 8 stappen doen je nadenken over compliancy in jouw instelling. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Maak systemen AVG-compliant: De privacy van burgers moet beter beschermd worden en dat moet in de software by design zo geregeld zijn. Zo mag het niet mogelijk zijn dat een BSN-nummer wordt ingevoerd als geboortedatum.
  2. Zet de data-eigenaar achter de knoppen: De AVG zorgt ervoor dat de mensen van wie je persoonsgegevens bewaart en verwerkt meer rechten krijgen. Naast recht op inzage, correctie en verwijdering krijgen mensen dus ook recht op dataportabiliteit.
  3. Bewustwording en training: De AVG is geen project wat op 25 mei 2018 werd afgerond. Het is een manier van werken die blijvende aandacht nodig heeft. De hele organisatie krijgt ermee te maken, dus trainingen en bewustwording zijn van groot belang.

Extra pluspunt: een overheidsorganisatie die voldoet aan AVG, vermijdt niet alleen hoge boetes, maar krijgt ook meer grip op de groeiende berg data. Ga dus snel aan de slag met de 8 stappen uit deze whitepaper en zorg voor blijvende aandacht voor AVG in jouw instelling.

Lees meer artikelen met als thema:
 

Download artikel:
In 8 stappen blijf je voldoen aan AVG

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
In 8 stappen blijf je voldoen aan AVG

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!