Hoe kwaliteitsmanagement informatiebeheer verbetert

Blijf niet worstelen met jouw kwaliteitsmanagement

Hoe kwaliteitsmanagement informatiebeheer verbetert

Voor veel organisaties blijft kwaliteitsmanagement van informatiebeheer een heikel punt. Voeg daar nog aan toe dat steeds meer ogen gericht zijn op de kwaliteit van het informatie- en archiefbeheer en dan begrijp je dat veel organisatie worstelen met hun kwaliteitsmanagement. Voor veel gemeentes genoeg reden om te starten met een training die ze bijschoolt op het gebied van adequaat kwaliteitsbeheer. In dit artikel vertelt Dick de Vries, één van de bedenkers en trainers, waarom kwaliteitsmanagement zo belangrijk is.

Kwaliteitsmanagement gaat de hele organisatie aan

‘Het is van belang dat een kwaliteitsmanagementsysteem ertoe leidt dat er structureel inzicht is over de informatiekwaliteit en -beheer’, aldus De Vries. ‘Incidenteel een proces herinrichten om het te verbeteren is prima, maar op termijn geeft dat geen uitzicht op die gewenste structurele verbetering. In de praktijk kwam het regelmatig voor dat wij werden ingehuurd om het kwaliteitsmanagement op te zetten, maar na verloop van tijd werden we dan opnieuw gebeld, want het besef en de operationele uitvoering waren weer weggezakt bij de organisatie. Dat was voor ons aanleiding om iets te gaan ontwikkelen waarmee organisaties uiteindelijk zelf aan de slag kunnen om die verbetering structureel te maken. Dat is de training ‘Kwaliteit Werkt’ geworden.’

Het belang van het waarom

Volgens De Vries draait het bij kwaliteitsmanagement om veel meer dan checklists afvinken. Uiteraard is het belangrijk om regelmatig te controleren of processen nog steeds lopen zoals besproken, maar daar houdt het niet op. Begrijpen alle betrokkenen waarover we het hebben? Is het vakjargon bij iedereen bekend? Praten de betrokken partijen regelmatig met elkaar? Duidelijk communiceren waarom we iets doen is cruciaal voor het succes van goed kwaliteitsmanagement.

Breng structuur aan

Dit artikel geeft je via een overzichtelijk stroomdiagram aan hoe je de informatiehuishouding op strategisch, tactisch en operationeel niveau op orde brengt. Daarnaast lees je alle ins en outs over de opzet van de training waarmee je de kwaliteit op orde brengt en houdt. Bekijk hoe andere gemeenten en instanties de training ervoeren en wat zij hieruit leerden.

 

Download artikel:
Hoe kwaliteitsmanagement informatiebeheer verbetert

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
Hoe kwaliteitsmanagement informatiebeheer verbetert

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!