Help, AVG belt bij onze gemeente aan!

Goed voorbereid dankzij deze 6 tips

Help, AVG belt bij onze gemeente aan!

Op 25 mei 2018 is het dan echt zover, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is van kracht. Vanaf dat moment kan de Autoriteit Persoonsgegevens langskomen en controleren of jouw gemeente op een verantwoorde manier omgaat met persoonsgegevens. Heb je je zaakjes niet op orde? Dan kan je een boete verwachten. 

Een voorbereid mens…

Menige gemeente maakt zich zorgen over de nakende deadline en vraagt zich af of ze er klaar voor zijn. Ook een mogelijk conflict met de Archiefwet zorgt voor onduidelijkheid en onzekerheid bij gemeentes. Niemand wil na 25 mei geconfronteerd worden met vervelende berichten in de media over gemeente X die haar persoonsgegevens in de etalage heeft staan. Er is echter geen reden tot paniek, in dit artikel geeft Doxis jou 6 tips die je voorbereiden mocht de Autoriteit Persoonsgegevens een keertje op de stoep staan. Zo vermijd je die boete en mogelijke imagoschade.

Tip 1: verwerkingsregister op orde

Zorg dat het verwerkingsregister voor zowel intern als extern gebruik op orde is. Dit kan door middel van een verwerkingsregister waarin alle processen en systemen in kaart worden gebracht. Ook moet je in beeld hebben waar de AVG-risico’s zitten en welke beveiligingsmaatregelen je hiertoe getroffen hebt.

Tip 2: transparantie richting de burger

Wees duidelijk en helder in de communicatie naar burgers. Informeer vooraf goed waar ze aan toe zijn en wat ze van jou als overheidsorganisatie mogen verwachten als het gaat om het borgen van de privacy van persoonsgegevens. Dit kun je doen door ze op de website te wijzen op hun rechten. Door het verwerkingsregister op hoofdlijnen te publiceren voldoe je aan de informatieplicht.

Tip 3: Download dit artikel

Wil je de overige 4 tips lezen? Download dan dit artikel AVG - over open deuren en botsingen met de archiefwet. Zo hoef jij je na 25 mei geen zorgen te maken over de compliance van jouw gemeente en mag Autoriteit Persoonsgegevens rustig langskomen voor een kopje koffie!

Lees meer artikelen met als thema:
 

Download artikel:
Help, AVG belt bij onze gemeente aan!

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
Help, AVG belt bij onze gemeente aan!

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!