Digitalisering collectie Gerard Reve

Fysieke en virtuele beleving in Openbare Bibliotheek Amsterdam

Digitalisering collectie Gerard Reve

De bibliotheek van vroeger waar je alleen kwam om een boek te lezen of lenen, is al enige tijd veel meer dan dat. Bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) gaan ze nog een stapje verder om een bezoek (fysiek of virtueel) tot een ware beleving te maken door middel van digitalisering. Recentelijk is de volledige collectie geïnventariseerd. De beschrijvingen zijn gecategoriseerd en gedigitaliseerd. Dit maakt de weg naar de nalatenschap van een van ’s lands grootste schrijvers uit de hedendaagse geschiedenis een stuk gemakkelijker.

Gerard Reve-museum in Openbare Bibliotheek Amsterdam

Bij de verzameling van Gerard Reve (1923-2006) gaat het niet alleen om boeken. De OBA heeft een permanent maar wisselende collectie ingericht. Dit is een bonte verzameling van handgeschreven manuscripten tot verschillende objecten en geschriften die een beeld vormen over wie Gerard Reve was. Veel bezoekers komen toch speciaal voor deze bijzondere collectie naar de OBA.

1 miljoen online bezoekers

Naast de fysieke bezoekers die de bibliotheek bezoeken, zijn er ook nog jaarlijks bijna een miljoen online bezoekers. Het archief van Reve was nog niet online beschikbaar. Het doel was om de beschrijvingen van het archief te inventariseren, want alleen een papieren kaartenbak was niet voldoende.

Digitalisering: hoe vliegt de Openbare Bibliotheek Amsterdam dit aan?

Het was nog een lastige klus voor de projecteider van dit project. Hoe ga je dit categoriseren? De unieke collectie moet begrijpelijk en toegankelijk worden voor het publiek. Hoe hebben ze dit project aangepakt en tot een succes gemaakt? Lees in deze praktijkcase meer over de digitalisering van het Gerard Reve-archief. Neem ook eens een kijkje in de Openbare Bibliotheek Amsterdam als je in de buurt bent!

Lees meer artikelen met als thema:
 

Download artikel:
Digitalisering collectie Gerard Reve

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
Digitalisering collectie Gerard Reve

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!