Digitale data: het opruimen van de zolder

Hoe ga je om met het selecteren van digitale data?

Digitale data: het opruimen van de zolder

Het archief neemt geen fysieke ruimte meer in, dus alle mogelijkheden liggen open voor het verzamelen van digitale data. Toch zijn er ook valkuilen, want hoe zorg je ervoor dat een oneindig digitaal archief geen rommeltje wordt? En wat doet dit voor de digitale duurzaamheid?

U heeft vast ook wel eens een zolder opgeruimd. Alle spullen worden bekeken, wat nuttig is en wat niet. Het gaat in dozen en de dozen worden gelabeld. Een deel krijgt het label bewaren, de rest gaat naar de vuilstort of kringloopwinkel. Met informatiebeheer gaat dit niet anders. Het enige waar verandering in komt bij de digitalisering, is dat er geen fysieke stapeltjes meer zijn voor dossiers. Ruimtegebrek is er niet langer. Dus waarom zou je die zolder nog opruimen?

De belangrijke vraag is: waarom wil je iets bewaren?

Deze vraag wordt meestal beantwoord op grond van de wettelijke eisen en bestaande selectielijsten. Hoe duidelijk de regelgeving ook is, dit kan ook een valkuil waardoor de brede impact van digitalisering wordt onderschat. Belangrijke vragen bij digitalisering zijn bijvoorbeeld: hoe willen we met ons digitale geheugen omgaan? Hoe kun je het beste omgaan met de ontwikkelingen in de toekomst? Hoe willen we het bewaren en met welk oogmerk?

Complexe informatiehuishouding door digitale data

Duidelijke richtlijnen betekent niet persé dat ook alle relevante informatie wordt bewaard. Veel van deze informatie verdwijnt onder de radar. Denk aan digitale data zoals e-mails, tweets of WhatsApp-berichtjes. Deze data kan wel heel interessant zijn. De informatiehuishouding is sinds de digitalisering enorm in complexiteit toegenomen. In plaats van een archiefafdeling is door digitalisering de taak van archivering verspreid onder vele medewerkers.

Wat komt er kijken bij de selectie van digitale data?

Deze whitepaper gaat aan de hand van korte alinea’s in op hoe jij om kunt gaan met digitale data binnen de overheid. Enkele andere punten die in dit artikel naar voren komen zijn:

  • Open data vs. privacybescherming
  • Ontwikkelen en vertalen van een visie
  • Macro-selectie op basis van trends en risico’s
  • Selecteer met het oog op de toekomst

Verrijk je kennis op het gebied van het selecteren van digitale data aan de hand van deze whitepaper.

 

Download artikel:
Digitale data: het opruimen van de zolder

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
Digitale data: het opruimen van de zolder

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!