Digitaal archiveren: tips voor de toekomst
Kun je nog wel bij dat belangrijke document?

De digitalisering van de samenleving maakt het archiveren van informatie makkelijker. Of lijkt dat maar zo? Want terwijl we teksten op papier van 600 jaar geleden nog gewoon kunnen lezen, kost het openen en lezen van bestanden van nog maar 10 jaar oud vaak al veel moeite.
Terug naar de tekentafel
Volgens Bart Suers, Business Development manager local government bij BCT, zijn we in de afgelopen 20 jaar vooral bezig geweest met het een-op-een digitaliseren van bestaande papieren processen. “Dat brengt enorme beperkingen met zich mee. Om digitale informatie volledig te kunnen benutten dienen de processen opnieuw uitgevonden te worden, zonder je te laten weerhouden door de grenzen die verbonden waren aan het werken met papier.”
Digitaal archiveren-tips van een expert
De eisen van digitale duurzaamheid zijn niet de minste: authenticiteit, vindbaarheid, toegankelijkheid, leesbaarheid, interpreteerbaarheid, herbruikbaarheid en volledigheid. Het valt niet mee hier allemaal aan te voldoen. En wie niet alert is, kan zomaar een deel van zijn werkverleden zien verdampen. Hoe voorkom je ‘digitale dementie’, een fenomeen dat volgens Suers nauw samenhangt met infobesitas? Lees het antwoord in dit kennisitem.
Dit artikel is een onderdeel van het Enterprise Information Management Magazine. Wil je het volledige magazine downloaden? Klik dan hier voor meer informatie.