De digitale handtekening: welke is rechtsgeldig?

Volledig digitaal werken met de juiste ondertekening

De digitale handtekening: welke is rechtsgeldig?

Onderwerpen die tegenwoordig veel aan bod komen bij organisaties zijn veiligheid, vertrouwelijkheid, betrouwbaarheid en (juridische) aansprakelijkheid. Met wie heb je te maken en welke informatie is van wie afkomstig? Dit zijn vaak belangrijke factoren bij een beslissingstraject. Want hoe zou je het vinden om plotseling aansprakelijk gesteld te worden voor een beslissing, met ingrijpende gevolgen. Dan helemaal maar geen beslissingen maken? Nee, dit is ook geen optie. Toch baart het Gert Jan Knoet wel zorgen hoe er tegenwoordig omgesprongen wordt met belangrijke informatie. Knoet is docent aan verschillende instellingen, die zich bezig houden met verantwoord informatiebeheer en de digitale handtekening.

Elektronische handtekening: digitaal werken

Digitaal werken krijgt de overhand bij gemeenten. Daarbij is het wel belangrijk dat de informatie en de afzender betrouwbaar is. De elektronische handtekening is hierbij het puntje op de i. Als alle processen digitaal zijn, maar het document moet nog steeds worden geprint om te ondertekenen? In de ogen van Knoet ben je dan nog net zo ver als vóór de digitalisering. Onderschat de juridische waarde van een elektronische handtekening niet.

Een digitale-, gescande- of elektronische handtekening?

Er zijn drie soorten elektronische handtekeningen te onderscheiden volgens Knoet. Hieronder staan ze verder uiteengezet:

  1. De gewone, niet gekwalificeerde handtekening: denk hierbij aan een gescande handtekening of gewoon je naam onder de e-mail. Deze vorm heeft geen enkele juridische waarde.
  2. De geavanceerde elektronische handtekening: de Wet elektronische handtekening stelt een aantal eisen aan deze handtekening. Hoewel dat het een aantoonbare handtekening is, blijft de juridische bewijslast nog steeds bij de verzender.
  3. De gekwalificeerde (gecertificeerde) elektronische handtekening: alleen met deze methode heb je een juridisch waterdichte zaak als er discussie ontstaat.


Om de volledige stap naar digitaal werken binnen de gemeente te zetten, ontkom je niet aan digitale ondertekening. Laat je informeren in deze whitepaper en ga volledig digitaal.

 

Download artikel:
De digitale handtekening: welke is rechtsgeldig?

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
De digitale handtekening: welke is rechtsgeldig?

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!