De digitale gemeente heeft één doel: de mens centraal

Gemeente hebben moeite om de ontwikkelingen bij te houden

De digitale gemeente heeft één doel: de mens centraal

Wie wil er samenwerken met één digitale overheid als het achter de gevel niet klopt? Ruud de Vries, ambassadeur Gemeente bij Bureau Digicommissaris, geeft aan dat hij hier een belangrijke reden voor ziet. De overheid heeft moeite om de ontwikkelingen bij te houden. Traditionele structuren en de interne organisatie heeft nog steeds de overhand. Waarom kan een webwinkel wel een goed ingeregelde customer journey hebben en de overheid niet? Een succesvolle digitale overheid moet maar één doel hebben: de mens centraal.

De Generieke Digitale Infrastructuur

Bureau Digicommissaris voert de regie voor het doorontwikkelen van een Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). De Vries heeft als ambassadeur de taak om een brug te slaan, via die GDI, tussen gemeenten en andere overheidsinstanties en uitvoeringsorganisaties. De GDI vormt daarbij een set van afspraken, protocollen, procedures en systemen. Bij elkaar zijn dit de juiste randvoorwaarden om te komen tot één digitale overheid.

Gemeenten moeten met elkaar delen en van elkaar leren

Gemeenten moeten niet allemaal proberen het wiel opnieuw uit te vinden. Het is belangrijk om van elkaar te leren en best practices te delen om zo de meest efficiëntste weg te vinden. Het gros van wat gemeenten doen is hetzelfde en dit kunnen ze delen. Dit is ook wat de Generieke Digitale Infrastructuur mogelijk moet maken. De rest van de zaken kan elke gemeente zelf inrichten.

24/7 zakendoen met de digitale overheid

De Vries geeft aan dat het niet zozeer gaat om systemen en automatisering. Het gaat om het doel wat je wil bereiken. Technologie geeft mogelijkheden om zaken en taken te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan het delen van ervaringen en kennis en het organiseren van stads- of buurtreferenda. De mens, burger, ondernemer, student, werknemer, mantelzorger en patiënt wil zelf de regie. Digitaal zakendoen met de overheid wanneer hij/zij dit wil.

Samenwerken voor een beter resultaat

Hoe gaat het bij jouw gemeente op het gebied van digitalisering? Lees in dit praktijkverhaal meer over de uitdagingen en voordelen die een digitale gemeente met zich mee brengt.

 

Download artikel:
De digitale gemeente heeft één doel: de mens centraal

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
De digitale gemeente heeft één doel: de mens centraal

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!