Cybercriminaliteit: Wat niet weet, wat niet deert, kan niet meer

De moderne cybercrimineel wil meer dan data alleen

Cybercriminaliteit: Wat niet weet, wat niet deert, kan niet meer

Steeds meer medewerkers nemen hun mobiele apparaat mee naar het werk, het welbekende fenomeen Bring Your Own Device. Daarnaast is er een strenge wet- en regelgeving en als je deze niet naleeft, kunnen forse boetes volgen. Het gevaar van cybercriminaliteit bij gemeenten is groot en als je hier niets aan doet, kan dit rampzalige gevolgen hebben. Steeds meer gemeenten hebben dit gevaar door, maar de maatregelen schieten vaak nog tekort, zegt Robert van der Vossen, managing director van digitale beveiliger Cyco.

Worden jouw vertrouwelijke gegevens gekraakt?

Volgens Van der Vossen draait het allemaal om risicomanagement. Wil je als overheidsorganisatie het risico lopen dat de toegang tot vertrouwelijke gegevens wordt gekraakt? Of schade wordt toegebracht aan het IT-netwerk? Uiteraard zal iedereen dit ontkennen, maar het daadwerkelijk maatregelen nemen blijft vaak uit.

Het beveiligen van data is niet alleen een technisch vraagstuk, maar juist een strategische beslissing. De beveiliging moet multidisciplinair aangevlogen worden en opgelost. Daarnaast is er gedragsverandering nodig om mensen er bewust van te maken dat omgaan met vertrouwelijke informatie zorgvuldig gedaan moet worden. Dit is niet per se een technische klus.

Braaksporen zijn niet altijd zichtbaar

Wat veel mensen niet weten is dat een professionele cybercrimineel vaak geen braaksporen achterlaat. De data is vaak nog aanwezig, maar de bestanden zijn wel gekopieerd en kunnen snel worden verhandeld. Als je weet wat er allemaal gebeurt in de digitale onderwereld (het Dark Web) dan schrik je. Voor veel overheden is dit een ver-van-mijn-bed-show. Maar het is wel belangrijk om aan te pakken!

Dit is wat je moet weten over cybercriminaliteit

Lees in dit artikel meer over de belangrijke wetgevingen GDPR en Meldplicht Datalekken en hoe je hieraan kan voldoen. Daarnaast gaat dit artikel dieper in op social engineering en het vaststellen van werkbare protocollen. Wil je ook optreden tegen cybercriminaliteit binnen de gemeente? Lees dan snel verder en onderneem actie.

 

Download artikel:
Cybercriminaliteit: Wat niet weet, wat niet deert, kan niet meer

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
Cybercriminaliteit: Wat niet weet, wat niet deert, kan niet meer

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!