Cloud-gemeente over haar weg naar digitale transformatie

Praktijkcase Hollands Kroon

Cloud-gemeente over haar weg naar digitale transformatie

Wie iets weet van digitale transformatie bij de overheid, kent het verhaal van gemeente Hollands Kroon. De verschillende gemeentes in de kop van Noord-Holland die samengingen lieten het niet bij een gewone fusie, maar combineerden dit met een grondige innovatie. En zo is Hollands Kroon een flink eind op weg om de eerste cloud-gemeente van ons land te worden.

Geen rijen bij de balie meer in een cloud-gemeente

Wat dat concreet inhoudt? Bij de meeste gemeenten moet je altijd naar het gemeentehuis of stadsdeelkantoor om burgerzaken te regelen. Na het trekken van een nummertje, moet je lang wachten voordat je aan de beurt bent bij een balie. Nu kan alles digitaal. In de praktijk betekent dat een enorme tijdbesparing en veel gemak voor de burger. Daarnaast levert het een kostenbesparing op voor de gemeente.

Vaders hoeven bijvoorbeeld niet meer de deur uit om hun pasgeboren kindje persoonlijk aan te geven aan het loket, maar de ambtenaar komt zelf langs. En buiten werktijd iets regelen zoals een vergunning of nieuw paspoort aanvragen is ook geen probleem.

Wij willen het écht anders doen dan de traditionele manier van besturen en inwoners de vrijheid geven zoveel mogelijk zelf te regelen, waar en wanneer zij dat willen,” vertelt Michiel Koster, organisatieadviseur en trekker van de innovatieslag.

Bouwen vanuit vertrouwen en respect

De gemeente is al in 2014 gestart met dit veranderingstraject genaamd “Stip 2018”. In 2018 moet alles in de gemeente cloud-based geregeld kunnen worden. Tegelijkertijd is de organisatie compleet zelfsturend aan het worden en verdwijnen de managementlagen. Techniek is daarbij cruciaal om alle medewerkers en teams optimaal te kunnen laten draaien.

Download de praktijkcase

Benieuwd hoe dit veranderingstraject in z’n werk gaat? En hoe de gemeente Hollands Kroon ingericht is? Download de praktijkcase en ontdek de geheimen van de eerste cloud-gemeente van ons land.

 

Download artikel:
Cloud-gemeente over haar weg naar digitale transformatie

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
Cloud-gemeente over haar weg naar digitale transformatie

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!