Brandschade in archief gemeente Voerendaal

Een reddingsoperatie van A tot Z

Brandschade in archief gemeente Voerendaal

De gemeente Voerendaal werd in december 2010 getroffen door een brand. Hun archief ging voor een deel in vlammen op. Een ander deel van het archief kreeg te lijden onder rook-, water- en brandschade. Doxis hielp de gemeente Voerendaal bij het conserveren van het deel dat de ramp overleefde: een bijzonder project. 

Voor hetere vuren

Mario Wijnen was nog maar net begonnen bij de gemeente Voerendaal. Zijn nieuwe uitdaging was het leiden van de digitale transformatie van de werkplek en het archief en de overgang naar zaakgericht werken. Maar koud van start gegaan, kwam hij plotseling voor veel hetere vuren te staan - letterlijk en figuurlijk. Eind 2010 werd de gemeente namelijk getroffen door een brand. “Veel was al digitaal, waardoor we gelukkig verder konden werken. Maar de rest van het archief  was zwaar beschadigd door water, rook en vuur” vertelt Wijnen. 

Na brandschade de diepvries in

De gemeente Voerendaal kwam razendsnel in actie. De overblijfselen werden snel ingevroren: een ongewone methode maar de situatie was dan ook allesbehalve alledaags. Maar op deze manier kregen bacteriën en schimmels geen kans, ondanks het vocht wat ten gevolge van het blussen in het archief getrokken was.

Reddingsoperatie archief

Benieuwd welke stappen de gemeente Voerendaal nog meer heeft gezet om de brandschade aan haar archief te herstellen? “Het was een bijzonder project wat volgens mij in Nederland nog niet eerder is voorgekomen. Mede dankzij Doxis is het project goed verlopen. Maar ik hoop het niet meer mee te maken…” aldus Mario Wijnen.

In deze praktijkcase legt Wijnen uit hoe deze reddingsactie van het archief in zijn werk ging. Download de case hier direct.

 

Download artikel:
Brandschade in archief gemeente Voerendaal

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
Brandschade in archief gemeente Voerendaal

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!