Archiveren met een social return bij gemeente Heerenveen

Grootschalig archiveren? Zo doe je dat!

Archiveren met een social return bij gemeente Heerenveen

De gemeente Heerenveen heeft het streven om oktober 2019 circa 1 km papieren archief gereed te hebben voor de ‘eeuwige’ bewaring in de archiefbewaarplaats. Dit zijn ze aan het realiseren door alles te inventariseren, selecteren, op te schonen, te bewerken en gereed te maken  voor het archief. Tevens heeft dit project een zogenaamde ‘social return’. Doxis helpt de gemeente Heerenveen met deze enorme klus.

Bert Kampinga is projectleider namens de gemeente. Hij spreekt zijn zorgen uit over het verdwijnen van de juiste vakkennis om dit soort klussen goed uit te voeren. Het verleden blijft belangrijk om een goed beeld van de toekomst te krijgen.

Waarom nu?

Na aanleiding van de archiefwet moest een deel van het archief klaar worden gemaakt voor de archiefbewaarplaats. Hierbij gaat het vooral om analoog archief van onder andere:

  • Milieu- en bouwvergunningen (1934 – 2010)
  • Het secretariearchief (1986 – 2013)

In 2014 is de gemeente Heerenveen veranderd, er kwam grondgebied en inwoners bij. Officieel moet de gemeente dan weer bij nul beginnen.

Archiveren blijft toch ook (deels) mensen werk

Een berg werk te verzetten dus en  dat kan niet zonder kennis van zaken. Het blijft toch (deels) mensenwerk. Het beoordelen van de informatie is afhankelijk van de kennis van de medewerker en de juiste afstemming. Bert en Jantine Ploeg (projectleider vanuit Doxis) werken samen aan dit project. Jantine geeft aan dat Bert veel kennis van de gemeente en de organisatie heeft doordat hij al een tijdje rondloopt. Hij weet precies waar welke stukken opgehaald moesten worden.

Hoe verloopt dit project verder?

1 oktober 2019 zullen we meer te weten komen over het eindresultaat van dit project. Wil je meer weten over de ‘social return’ van dit project? Of hoe dit project tot nu toe verlopen is? Lees verder in het volledige praktijkverhaal van de gemeente Heerenveen.

 

Download artikel:
Archiveren met een social return bij gemeente Heerenveen

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 

Bedankt voor uw aanvraag! Open hieronder uw document. Wilt u ook op de hoogte blijven middels onze nieuwsbrief?

Openen en inschrijven


Wilt u het artikel direct openen?

Alleen het artikel openen
 

Graag ontvang ik per e-mail het volgende artikel;
Archiveren met een social return bij gemeente Heerenveen

Lees voor meer informatie onze Privacy Statement.

 
 

De nieuwste artikelen in uw mailbox?
Blijf op de hoogte met de Eburg nieuwsbrief!